فهرست مطالب

نشریه آینده پژوهی مدیریت
سال هجدهم شماره 4 (پیاپی 71، زمستان 1385)

  • تاریخ انتشار: 1385/12/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • جواد جاسبی، هاشم نیکومرام صفحات 1-7
    فلسفه وجودی هر سازمان تحقق ماموریت و اهداف آن است. اهداف سازمان، تنها مشخص می سازد که چه مجموعه کارهایی باید انجام پذیرد، و در این راستا آنچه که در انجام کارها اهمیت می یابد، تاثیر عوامل داخلی و خارجی سازمان است. از میان عوامل داخلی، عامل نیروی انسانی همواره به عنوان یکی از مهمترین عوامل مطرح است. قابلیت ها، مهارت ها، توانایی ها، دانش و... همگی شاخص هایی هستند که بر عملکرد نیروی انسانی موثر بوده و به تبع آن بر عملکرد سازمان تاثیر می گذارند. بنابراین هرچه کیفیت نیروی انسانی بهتر باشد و نقش ها و تعاملات سازمانی به طور منطقی در راستای استفاده بهینه از نیروی انسانی شکل گرفته باشد، می توان عملکرد بهتری از نیروی انسانی انتظار داشت. امروزه سازمان هایی که دارای نیروی انسانی با ویژگی هایی خاص و با کیفیت مناسب هستند، از این ویژگی به عنوان یکی از مزیت های استراتژیک خود در دنیای رقابتی نام می برند. بدین لحاظ میزان ارزش نیروی انسانی عامل بسیار مهمی در موفقیت یا شکست سازمان ها تلقی می شود. اما این نکته که چگونه می توان ارزش نیروی انسانی را تعیین نمود و اساسا نحوه تعیین ارزش برای این عامل مهم چگونه باید باشد، نکته ای است که محمل بحث بسیاری از اندیشمندان علوم مدیریتی قرار داشته است. در این مسیر روش های مختلفی- خصوصا از دهه 1960 به بعد- ارائه شده است که عمدتا بحث تعیین ارزش نیروی انسانی را از طریق حسابداری منابع انسانی توصیه می نمایند. در الگوی معرفی شده طی این مقاله سعی شده تا مجموع های از عوامل مهم و موثر بر تعیین ارزش، شناسایی و در چارچوب یک مدل عملیاتی ارائه شود. بر این اساس الگویی ارائه می شود که مجموعه عوامل تاثیرگذار بر فرآیند تعیین ارزش نیروی انسانی را نهایتا در قالب یک ترازنامه منابع انسانی به تصویر می کشد. برای تحقق این امر تمامی عواملی که شغل، شاغل و مجموعه تعامل بین شغل و شاغل را در بر می گیرد، با درنظر گرفتن شاخص های محیطی و سازمانی مدنظر قرار گرفته و از طریق راه کارهای عملیاتی، ارزش منابع انسانی سازمان محاسبه می گردد. در الگوی مفهومی تحقیق حاضر، شناخت همه جانبه از عوامل درون سازمانی و برون سازمانی، ابعاد سازمان و فعالیت ها و وظایف آن به عنوان اطلاعات ورودی ضرورت می یابد. برای پیاده سازی الگو می بایست، نیازمندی های مختلفی که در کلیه سطوح سازمانی وجود دارد تعیین و مولفه ها و فرآیندهای تاثیرگذار بر پیاده سازی الگو، شناسایی شود.
    کلیدواژگان: حسابداری منابع انسانی، سرمایه گذاری نیروی انسانی، دارایی، شغل، شاغل، ارزش افزوده
  • میربهادر قلی آریانژاد، محمود مدیری صفحات 9-26
    در دهه 1980 میلادی شاهد استقرار تعدادی از، راهبردهای جدید تولید، نظیر تولید بهنگام ، تولید ناب، سیستم های کانبان و مدیریت کیفیت جامع بودیم. این راهبردهای جدید تولید توسط تعدادی از شرکت ها برای بهبود سیستم مدیریت، افزایش تولید و بهبود کیفیت فرآیند و همچنین کاهش ضایعات تولید و هزینه های موجودی، به منظور بهتر کردن رقابت در بازارهای گوناگون مورد استفاده قرار گرفت هاند. اخیرا با وجود ی که این راهبردها بیشتر برروی بهبود مدیریت زنجیره تامین برای دست یابی به آرمان های آنها متمرکز شده است، از این رو تعدادی از راهبردهای توسعه یافته مدیریت زنجیره تامین را می توان به کمک یک رایانه تجزیه و تحلیل نمود. ابزارهای پشتیبانی کننده تصمیم به کمک رای انه، نقش بسیار مهمی را در همکاری و اداره کردن بازارهای پشتیبان کننده تصمیم گیرندگان از یک مجموعه با چندین جزء مرکب زنجیره تامین، ارائه می کنند. این مقاله یک ابزار پشتیبانی کننده تصمیم گیری به کمک رایانه را با یک مدل بهینه سازی خطی عدد صحیح، از یک شبکه تعمی م یافته ، با چند محصول ، چند مرحله ای، چند دوره زمانی، با ظرفیت، با تقاضای قطعی، سیستم زنجیره تامین را توسعه داده است. مدل مطرح شده یک سسیستم کنترل کانبان را برای طراحی و اختصاص تولید و تحویل در سر تا سر زنجیره تامین مورد استفاده قرار داده است. هدف اولیه مدل ، حداقل کردن هزینه تزریق کردن کانبان، هزینه موجودی کالای ساخته شده و هزینه موجودی کار در جریان ساخت ، در سیستم است . مسائل عملی سیستم های زنجیره تامین با بهینه سازی اختصاص تولید و تحویل ارتباط داده شده است.
    کلیدواژگان: کانبان، کانبان مصرف، کانبان تولید، سیستم تولید بهنگام، زنجیره تامین، زمان پردازش کردن و حمل و نقل، تقاضای قطعی، محصولات (تک محصول، چند محصول)، افق برنامه ریزی، برنامه ریزی غیر خطی، برنامه ریزی عدد صحیح
  • کامبیز حیدرزاده، الهه ملایی صفحات 27-39
    این پژوهش به بررسی مفاهیم اعتماد و تعهد در دو سطح خرده فروشی (شامل دو سطح، فروشنده و فروشگاه) و همچنین تاثیر این دو متغیر بر کیفیت ارتباط می پردازد. بر اساس بازنگری های به عمل آمده، مدلی نظری پیشنهاد شده است که بین اعتماد و تعهد از یک سو و کیفیت ارتباط از سوی دیگر رابطه برقرار می کند. متغیرهای اصلی این تحقیق عبارتند از: اعتماد مشتری به فروشنده، اعتماد مشتری به فروشگاه، تعهد مشتری به فروشنده، تعهد مشتری به فروشگاه و کیفیت ارتباط. نتایج ارائه شده در این پژوهش، حاصل بررسی و یافته های تجربی از جامعه آماری خریداران در سطح فروشگاه های زنجیره ای شهروند استان تهران می باشد. مدل حاضر با استفاده از روش تحلیل مسیر 1 به وسیله نرم افزا SPSS ،در دو سطح رابطه فروشنده و فروشگاه از دیدگاه مشتریان مورد بررسی قرار گرفته شده است. یافته های حاصل از این بررسی حاکی از آن است که برای رسیدن به سطوح بالاتر کیفیت ارتباط در روابط خرده فروشی بین فروشنده و مشتری باید به این ارتباط توجه کرد، مشتری ای که اعتماد بیشتری به فروشنده دارد ، احساس تعهد بیشتری به فروشنده پیدا می کند. اهمیت تعهد در روابط خرده فروشی (بین مشتری - فروشگاه) به علت رابطه ی قوی که با کیفیت ارتباط دارد بیشتر مورد تاکید قرار گرفته است. نتایج تحقیق نشان م یدهد که اعتماد مشتری به فروشنده نسبت به اعتماد مشتری به فروشگاه، پیشگویی کننده مهم کیفیت کلی ارتباط است. با وجود این، تعاملات مشتریان با فروشنده تا حدودی ادراک مشتریان را از کیفیت ارتباط شکل می دهد. این موضوع حاکی از آن است که اعتماد و تعهد مشتری به فروشنده احتمالا تاثیر غیر مستقیمی بر روی اعتماد و تعهد مشتری به فروشگاه خرده فروشی می گذارد. نتایج به دست آمده از تحقیق فوق، مسیر مطالعات آتی را مشخص می کند.
    کلیدواژگان: اعتماد، تعهد، کیفیت ارتباط، خرده فروشی، بازاریابی رابطه مند (رابطه ای)، شبکه توزیع خرده فروشی
  • محمود البرزی، حسین ادب صفحات 41-58
    بسیاری از سازمان ها برای تصمیم گیری در خصوص برون سپاری فعالیت های خود، روش مشخصی را مورد استفاده قرار نمی دهند . تحقیقات نشان می دهد که اکثر سازمان ها این تصمیم گیری را بر مبنای هزینه های بالاسری انجام می دهند . در این سازمان ها فعالیت هایی برای برون سپاری انتخاب می شوند که منجر به کاهش هزینه های بالاسری می شوند. علیرغم انجام مطالعات گسترده در ارتباط با بحث برون سپاری، در ادبیات موضوع نیز کماکان یک رویه مدون و جامع برای این تصمیم گیری ارائه ن شده است . در اکثر مقالات جنبه کمی این تصمیم گیری که همان هزینه است مورد توجه قرار گرفته و یا در ارتباط با استراتژیک بودن این تصمیم گیری نکات و راهنمایی هایی ارائه شده است . در این مقاله یک متدولوژی جامع برای تصمیم گیری در خصوص میزان برون سپاری سیستم نگهداری و تعمیرات تجهیزات در واحدهای تولیدی ارائه شده است . با توجه به اهمیت این سیستم، باید در تصمیم گیری برون سپاری کلیه منافع و مخاطرات را در نظر گرفته و عواقب کوتاه مدت و بلندمدت آن را مورد توجه قرار داد. در این متدولوژی ابتدا با استفاده از تکنیک های آنالیز کلاستر ، مجموعه فعالیت های سیستم نگهداری و تعمیرات به تعدادی کلاستر تقسیم بندی می شود . سپس در خصوص برون سپاری هر کدام از کلاسترها تصمیم گیری می شود. گام های تصمیم گیری عبارتند ا ز تحلیل شایستگی، تحلیل بازار تامین کنندگان، تحلیل سلسله مراتبی و در نهایت تحلیل حساسیت و تصمیم گیری نهایی . بنابراین تعیین «میزان» برون سپاری سیستم نگهداری و تعمیرات، از طریق تعیین زیرسیستم های آن و تصمیم گیری در مورد هر یک از آنها انجام م یپذیرد.
    کلیدواژگان: برون سپاری، نگهداری و تعمیرات، شایستگی محوری، تصمیم گیری، تحلیل شایستگی، تحلیل سلسله مراتبی
  • مرتضی موسی خانی، داود حق خواه، رقیه حسن زاده صفحات 56-66
    این مقاله حاصل یک مطالعه موردی استاندارد توسعه گر منابع انسانی یا PD می باشد، در این تحقیق پس از بررسی استانداردهای توسعه منابع انسانی (الگوهای IIP و PCMM) به معرفی و بحث مختصر در مورد اصول و شاخصهای استاندارد PD پرداخته شده و قابلیت به کارگیری استاندارد توسعه گر منابع انسانی در سازمانهای اداری بررسی و وضعیت سازمان مورد نظر ا ز لحاظ میزان حصول PD مورد سنجش قرار گرفته و سطح این سازمان ارزیابی گردیده است و میزان فاصله سازما ن های مورد نظر با استاندارد مورد نظر مشخص گردیده و در نهایت به ارائه راهکار پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: توسعه منابع انسانی، الگوهای استاندارد توسعه منابع انسانی، IPP، PCMM، PD
  • دکتر هوشنگ تقی زاده، جواد پورتقی انوریان صفحات 67-84
    این مقاله چگونگی استفاده از تکنیک آنالیز ارزش را در مورد خطوط مونتاژ بیان می کند. برای تحقق این امر ، با استفاده از ماتریس ارزیابی موقعیت و اقدام استراتژیک 1، موقعیت سازمان مشخص و لزوم اجرای آنالیز ارزش در سازمان مورد مطالعه، بررسی می گردد . با مطالعه وضعیت خط مونتاژ، معیارهایی از قبیل؛ متوسط تعداد فعالیت ها در هر ایستگاه، شاخص همگونی فعالیت ها، توزیع کارها و فعالیت ها در هر ایستگاه همراه با افزایش میزان خروجی، متوسط ضریب کارایی ایستگاه ها، تعداد تولید و نیروی انسانی مشغول به کار برای هر یک از دو حالت (قبل و بعد از متعادل سازی خط مونتاژ ) محاسبه می گردد. در ادامه، ضمن مقایسه معیارهای محاسبه شده در دو حالت، میزان صرفه جویی های ریالی مشخص می شود. نتایج پژوهش نشان می دهد که اجرای این روش، صرفه جویی های اقتصادی قابل توجهی به همراه دارد.
    کلیدواژگان: ارزش، آنالیز ارزش، ماتریس ارزیابی موقعیت و اقدام استراتژیک، متعادل سازی، خط مونتاژ، ضریب کارایی، زمان سیکل تولید، ایستگاه های کاری
  • ایرج سلطانی، هوشنگ تقی زاده، جواد پورتقی انوریان صفحات 85-94
    در سازمان های صنعتی و تولیدی نظام مدیریت را از زمان ایجاد تا بهره برداری می توان به سه دوره تقسیم بندی نمود. مدیریت دوره (اگر ضروری است) ساخت، مدیریت دوره راه اندازی و مدیریت دوره بهره برداری که مدیریت بر این دوران به لحاظ تفاوت های ساختاری از هم متفاوت هستند. مدیریت دوره ساخت دارای تعریف و چهارچوب مشخصی بوده و تقریبا اهمیت و جایگاه آن در نظام مدیریت سازما نها به اثبات رسیده است و مدیریت بهره برداری نیز دارای جایگاه روشن است. آنچه در نظام مدیریت سازمان های صنعتی و تولیدی جایگاه مشخصی ندارد، مدیریت دوره راه اندازی است که از اهمیت ویژه ای برخوردار است و این به لحاظ آن است که قواعد و نظام های حاکم بر این دوره متفاوت از سایر دوران می باشد. بر این اساس و با توجه به اهمیت مدیریت در دوره را هاندازی سازمان ها در این مقاله مفهوم مدیریت دوره راه اندازی و لزوم توجه به آن تبیین و مولفه ها و شرایط مدیریت دوره راه اندازی از نظر مدیران مورد نیاز، کارکنان، شرایط محیط کار و فعالیت، مقررات حاکم بر سازمان، کار با پیمان کاران، وضعیت نظام ایمنی، وضعیت مشتری مداری و مدیریت منابع انسانی با سایر دوران مقایسه و تبیین شده است.
    کلیدواژگان: مدیریت راه اندازی، مدیریت ساخت، مدیریت بهر هبرداری، نظام ایمنی، مشتری گرایی، پیمانکاران
|
  • J. Jassbi, H. Nikoumaram Pages 1-7
    Every organization by nature aims at realizing a mission and its objectives. the objectivesof an organization merely indicate what should be done, what is important in this regard of the elements inside and outside the organization. Among the internal factors. human resources has always been regarded as one of the most important ones. Capabilities, skills, abilities, knowlegge, etc,are all indices that affect the performance of man power and as a result,affect the function of an organization.So, the higher the quality of the man power, and the more ligically-relatedthe functions and organizational interactions to the optimal use of man power are formed, the better the performance of man power will be.Nowadays,organizations benefiting from qualified man power mention this privilege as one of their strategic advantages in the world of competition.Therefore the value of man power to a large extent determines the success or failure of organization.But the point that how man power can be valued,and how the values pertaining to this important factor should basically be detrmined, has been the major concern of many thinkers in management sciences.In this regad various methods- especially after 1960s-have been presented: most of them recommend valuation of man power via the accounting system of the human resources.The model presented in this article attempts to identify a combination of significant factors influencing the processof valuation of human resources, and offer the result in the form of an operational model.Accordingly, a model will be presented that delineates the factors affecting the process of valuation of man power as a balance sheet for man power. To realize this,all factors embracing job,employee,and the interaction between them will be taken into accont through considering the environmental , and organizational indices, and then, the value of human resources of the organization will be calculated via operational solutions .In the conceptual model presented in this research , an all - out recognition of internal and external factors,as will as the functions and activitiesof organization , as input data, is required, To implement the model,various requirements at all organizational levels must be determind,and the components and processes influencing the implementation of the model must be identified.
    Keywords: human resources accounting, human resources investment, asstets, job, employees, added value
  • M. Aryanejad, M. Modiri Pages 9-26
    The 1980s witnessed the establishment of many new production strategies, including Just-in-time manufacturing, Lean manufacturing, Kanban systems, and Total quality management. (TQM) These strategies have been applied by many companies to improve system management, enhance product and process quality, and reduce operating and inventory costs, in order to better compete in different markets. Recently, however, the strategies have focused more on improving supply chain management to achieve these goals. Many of the advances in supply chain management can be analyzed with the aid of a computer. Computer – aided decision - support tools play a very important role in assisting and supporting decision makers managing a complex supply chain system. This dissertation develops a computer - aided decision - support tool: an integer linear optimization model of a deterministic multi - item, multi - stage, multi - period, capacitated, with deterministic demand generalized network supply chain system. The model uses a kanban control system to plan and allocate production and delivery throughout the supply chain - The main objective of the model is to minimize the cost of Kanban injection, the cost of finished goods inventory, and the cost of work - in - process inventory in the system. Practical problems of supply chain systems with associated optimal production and delivery allocation are also presented.
    Keywords: Kanban_Withdrawll Kanban_Production Kanban_Just–in–time System_supply chain_Processing Time_Transportation Time_Deterministic Demand_Products (One – Product_Multi – Product)_planning horizon_Nonlinear Programming_Integer Programming
  • K. Heidarzadeh, E. Mollaei Pages 27-39
    Attempts to examine the concepts of Trust and Commitment, on two levels of Retail Relationships: the Salesperson level as well as the Store level, and test their impact on Relationship Quality. Based on a review of the literature, a conceptual model has been developed that links Trust and Commitment to Relationship Quality. A number of research hypotheses have been formulated to examine the relationships proposed. The main variables include: Salesperson Trust, Store Trust, Salesperson Commitment, Store Commitment and Relationship Quality. This article presents the result developed and discusses some empirical findings from a survey of Shoppers in Sharvand Chain Stores setting in Tehran. In particular, the two levels of relationships (Salesperson and Store level) are examined from the Customer’s Perspective, using Path Analysis (SPSS). The findings in this study indicate that for the establishment of higher levels of Relationship Quality in a Customer-Salesperson Retail Relationship, it is very important that a customer has a high level of Trust in the Salesperson and feels committed to the Salesperson. The importance of Commitment in Retail Relationships (Customer-Store) is stressed by its strong relationship with overall Relationship Quality. Consequently, Salesperson Trust rather than Store Trust is a significant predictor of overall Relationship Quality. Despite that, Customers’ Interactions with the Salesperson are likely to shape their perceptions of Relationship Quality to a certain extent. This implies that Trust and Commitment in the Salesperson is likely to have some indirect effect on Trust and Commitment in the Retail Store. Concludes with a discussion of the implications of the study and provides directions for future research.
    Keywords: trust, commitment, Relationship marketing, Retailing
  • M. Alborzi, H. Adab Pages 41-58
    Most organizations dont follow a specific method to decide how to outsource their activities. Studies show that most organizations make these decisions mainly based on their overhead costs. In these organizations, those activities are selected for outsourcing which decrease the overhead costs. In spite of wide studies about outsourcing a documented and comprehensive procedure for decision making is not provided in the literature. In most articles, Only a quantitative spect of the decision making process, that is cost, is considered or some guidelines are provided about the strategic nature of the decisions. In this study, a model is provided to make decisions about the amount of outsouring of maintenance systems in manufacturing companies. Maintenance of equipment is mainly one of the candidates of outsourcing in manufacturing companies. With respect to importance of the system, while making decisions to outsource them, all related advantages and risks should be considered and their short and long term outcomes should be regarded. In this model, first, using cluster analysis technique, all maintenance activities will be divided to some clusters. Then, it will be decided which of the clusters should be outsourced. Decision – making steps include; Core competence, supplier's market analysis, Analytical Hierarchical Process (AHP), sensitivity analysis and final decision – making. Therefore, determining the amount of outsourcing of maintenance system will be accomplished via determining its subsystems and decision – making about them.
    Keywords: outsourcing, Maintenance, core competency, Decision Making, competency analysis, AHP
  • M. Mousakhani, D. Haghkhah, R. Hassanzadeh Pages 56-66
    This article contain case study of The People Developer Standard or PD.In this article after surveying standards of the people development (the patterns of IIP,PCMM), introduce and explain the principles and standard index of PD and capability of implementation the people developer standard in administrative rganization and condition of intended organization about the result of PD measurment and the level of this organization is evaluated and level of distance between intended organization with standard is identified and in the final offer some way for it.
    Keywords: the people development, standard patterns of the poeple development IIP, PCMM, PD
  • Pages 67-84
    This paper represents the use of value analysis technique in assembly lines of production systems. For this purpose, with the use of strategic position and action evaluation matrix, we identify the position of the organization and the necessity for value analysis. By studying the assembly line, some criteria such as average number of activities in each station, smoothness index of the activities, job distributions and activities in each station along with the increased rate of output (balance efficiency), average efficiency coefficient of the stations, the number of production and the engaged manpower for both states (before and after balancing assembly line) are computed. At the end, by comparing the computed criteria in both states, the amount of monetary saving is identified. Therefore, the results of this research show that implementing this process provides considerable economic benefits.
    Keywords: value, Value Analysis, Strategic position, Action Evaluation Matrix, Balancing, Assembly line, coefficient of efficiency, cycle time, work stations
  • I. Soltanih., Taghizadeh, J. P., Anvarian Pages 85-94
    Management systems in productional and in dustrial organizations from start to operations, can be divided in to three stages: 1- Management of construction 2- Management of commission and 3- Management of operation. These types of management have structural differences. Management of construction stage has a specific definition and framework, organization's management system. Management of operation has a clear status too. But management of commission has no clear status in management system of production and industrial organizations. This is because the related regulations and systems are different in these stages. Hence and regarding the importance of management in commission stage, the concept of commissioning management and the necessity of attention to it has been explained. The components and condition of commissioning stage, required managers, employees, environmental work condition, current regulations in organization, working with contractors, condition of safety system, customer, oriented and management of human resources has been explained and compared to other stages.
    Keywords: Commissioning management, construction management, operational management, safety system, customer oriented, contracts